U “ELEKTROPRIVREDI RS” LANI BROJ RADNIKA POVEĆAN NA ČAK 9.056

U „Elektroprivredi Republike Srpske“ u 2014. godini bilo je zaposleno čak 9.056 radnika i taj broj je povećan u odnosu na 2013., kada ih je bilo 8.455, za 601 radnika, podaci su ovog javnog preduzeća.

Mi2

Podatke o broju radnika u „Elektroprivredi RS“ zatražio je poslanik SDS-a Miladin Stanić, a u odgovoru se priznaje da je lani došlo do povećanja ukupnog broja zaposlenih radnika u nekim od zavisnih preduzeća u ovom energetskom sistemu RS.

Iako opozicija u RS najave poskupljenja struje povezuje s stranačkim zapošljavanjem u prošloj, izbornoj godini, direktorica „Elektroprivrede RS“ Branislava Milekić u odgovoru na poslaničko pitanje je navela da povećanje broja zaposlenih ne smatra značajnim, kako niominalno, tako ni u pogledu troškova plaća i drugih ličnih primanja.

-Elektroprivreda RS, kao javno preduzeće, mora da ispuni svoje obaveze u pogledu obavljanja djelatnosti od opšteg interesa, ali i da se ponaša društveno odgovorno, ne ugrožavajući pri tome, interese zavisnih preduzeća i sistema u cjelini.

Stoga smatramo da smo dužni doprinijeti rješavanju pitanja nezaposlenosti kao jednog od gorućih problema u RS – ustvrdila je ona.

S druge strane, u opozciji su mišljenja da je SNSD ovo javno preduzeće iskoristio za dobijanje izbora, posebno u Hercegovini, a da će račun platiti svi građani i privreda u RS kroz najavljene veće cijene električne energije.

Iz podataka o broju zaposlenih u „Elektroprivredi RS“ vidljivo je da je lani najviše, 174 radnika, primljeno u Rudnik i termoelektranu Gacko gdje su ukupno zaposlene 1.774 osobe.

Rekorder po broju radnika je Rudnik i termoelektrana Ugljevik s njih ukupno 1.918, a samo lani je taj broj uvećan za 67 novoprimljenih.

Lani je u „Hidroelektranama na Trebišnjici“ broj radnika povećan za 69 u odnosu na 2013., a u „HE na Drini“ su primili 19 radnika i imaju ukupno 251 zaposlenog.

Od distributivnih preduzeća, “ElektrokrajinaBanja Luka je lani uvećala broj zaposlenih za 101 novog radnika (1.743), “Elektro-Bijeljina” za 55, „Elektrodistribucija Pale“ za još 31 radnika, a “Elektro-Hercegovina” je u prošloj godini imala 32 radnika više nego 2013. godine.

Izvor: RSE

Category:

VIJESTI

Tags:

,