REZULTATI RADA VLADE I NARODNE SKUPŠTINE RS U 1. KVARTALU 2016. OZBILJAN PAD PO SVIM PARAMETRIM

Politički sukobi u Republici Srpskoj nastavljaju se radikalizirati. U borbi za stranačke i lične interese koriste se i krajnje neprimjerena sredstva – od političkih protivnika se stvaraju neprijatelji i upotrebljava rječnik neprimjeren za jedno demokratsko društvo. A u toj atmosferi, političkih sukoba, nastavlja se, s jedne strane, i finansijska neizvjesnost, koja visi nad Republikom Srpskom, jer smo dovedeni u situaciju da nam budžetska stabilnost zavisi od stranih kredita i poslušnosti s kojom naše vlasti ispunjavaju naloge MMF-a, a, s druge strane, Vlada i Narodna skupština pokazuju ozbiljne probleme u svom radu.

NAKON IZUZETNO DOBRIH REZULTATA OSTVARENIH U POSLJEDNJEM KVARTALU 2015. GODINE, VLADA REPUBLIKE SRPSKE JE, U PRVOM KVARTALU 2016. GODINE, DOŽIVJELA PAD, PO, PRAKTIČNO, SVIM PARAMETRIMA. Produktivnost je sa 981 razmotrene mjere u 4. kvartalu, pala za skoro 30% – na svega 698 mjera razmotrenih u 1. kvartalu 2016. A broj utvrđenih zakona sa 41 na 27.

INTENZITET RADA NIŽI JE NEGO I U JEDNOM KVARTALU PRETHODNE GODINE. Dok ni u jednom kvartalu, u 2015, Vlada nije imala ispod 20 zasjedanja (a u 4. kvartalu ih je imala čak 30) – u prvom kvartalu 2016. održano je svega 13 zasjedanja Vlade RS.

PAD INTENZITETA RADA DODATNO JE NEPRIHVATLJIV S OBZIROM NA OZBILJNE ZAOSTATKE NAPRAVLJENE U 2015. GODINI. Vlada RS je prošlu 2015. godinu okončala sa 149 nerealizovanih mjera Iz godišnjeg plana, od ukupnog broja planiranih zakona čak 39 nije utvrđeno, a od 15 planiranih strategija 7.

PROGRAM RADA VLADE RS PONOVO NIJE DONESEN NA VRIJEME. Iako Poslovnik o radu Vlade RS jasno propisuje obavezu da se program rada donosi prije početka godine na koju se odnosi, Vlada RS program svog rada za 2016. godinu ne samo da nije donijela do kraja 2015. nego ni do kraja prvog kvartala 2016. Radi se o kontinuiranom nepoštovanju obaveza, koje je djelimično uzrokovano neodgovornim odnosom Narodne skupštine, u ovom kontekstu. Posebno je zabrinjavajuće što ta obaveza Vlade, koja nije na vrijeme izvršena nijednom u zadnjih 10 godina, u posljednje dvije godine bilježi najveća kašnjenja do sada, usvajanjima tek u aprilu i maju godine na koju se program odnosi.

Category:

KOMUNIKACIJA