RAZVOJEM POLJOPRIVREDE DO SMANJENJA NEZAPOSLENOSTI

Film “Razvojem poljoprivrede do smanjenja nezaposlenosti” nastao je u sklopu projekta „Jačanje integralne poljoprivredne proizvodnje za smanjenje nezaposlenosti i supstituciju uvoza u prerađivačkoj industriji”, koji za cilj ima davanje doprinosa smanjenju nezaposlenosti na području Grada Bijeljina, te povećanju konkurentnosti lokalnih poljoprivrednih proizvođača.

Kroz primjer 43 korisnika programa, pokazano je da se u poljoprivredoj proizvodnji, kroz obezbjeđen siguran plasman poljoprivrednih proizvoda, dodatnih poticaja sa lokalnog nivoa, te ulazak domaćinstava u sistem komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, mogu stvoriti prilike za nova radna mjesta.

Navedeni Projekat predstavlja jedno od 19 Lokalnih partnerstava koja djeluju u okviru šireg projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, koji finansira EU u Bosni i Hercegovini, a sprovodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Pored značajne materijalne podrške Europske unije kao donatora, kao izuzetno važno za realizaciju čitavog procesa pokazalo se zajedničko djelovanje i koordinacija aktivnosti od strane svih članova ovog lokalnog partnerstva za zapošljavanje, a koje čine: vodeći implementator udruženje Centri civilnih inicijativa (CCI), te partneri Grad Bijeljina, Zavod za zapošljavanje RS – filijala Bijeljina, “Sava Semberija d.o.o. Bijeljina” i Ustanova za obrazovanje odraslih “Dositej” iz Bijeljine.