Predstavnici RS na nivou BiH dužni tražiti dozvolu Banjaluke

skupstina RS-a

Narodna skupština Republike Srpske u noći sa utorka na srijedu u 01:40 je nakon 15 i po sati rada okončala 11. posebnu sjednicu NSRS, koja je imala samo jednu tačku dnevnog reda:

  1. Ustavni položaj RS i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH

Nakon preko 100 diskusija, replika i krivih navoda, nakon potpuno jasne podijeljenosti između vladajuće većine okupljene oko SNSD-a s jedne strane i Sveza za promjene s druge strane, jasno je da su koncepti i viđenje stvarnosti potpuno drugačiji između pozicije i opozicije. Vlada RS je zajedno sa skupštinskm većinom insistirala na tezi da Savez za promjene izdaje interese RS na nivou BiH i da štetno djeluju po RS.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović u završnoj riječi istakla je da predstavnici Saveza za promjene nisu dali odgovor na pitanja koja su postavljena predstavnicima iz Republike Srpske u organima na nivou BiH niti poruku da će pozicija Republike Srpske u budućnosti biti zaštićena.

Željka Cvijanović

Željka Cvijanović

“Samo nas je ovo interesovalo da bismo mogli da odredimo svoj odnos prema ljudima i institucijama koji očito zanemaruju ustavne nadležnosti Vlade Srpske, derogiraju njene akte, škrabaju i brišu dijelove koje je Vlada napisala, blokiraju novac koji je parlament Srpske odobrio i sve druge stvari koje smo nabrojali”, rekla je Cvijanović.

S druge strane, poslanici opozicije su pitali vlasti RS da li je izdaja afera Birač, Bobar banka, RK Boska, snadbijevanje Toplane u Banjaluci najskupljim mazutom, stalno zaduživanje RS, politička korupcija pri samom izboru Vlade RS. Niz je nelogičnosti u vezi djelovanja skupštinske većine i Vlade RS.

Opozicija je odgovorila sa preko 150 dokumentovanih radnji kojima je kako tvrde, aktuelna entitetska vlast u raznim aferama i odlukama za skoro dvije milijarde konvertibilnih maraka oštetila RS, te tvrdnjama da posebna sjednica predstavlja jasan obračun sa njima.

Mirko Šarović

Mirko Šarović

“Još više se bojim poteza koji se, možda, planiraju u narednim sedmicama. I dobro razmislite o tim potezima”, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i pozvao vlast u RS-u da „nikoga, a posebno njega, ne uči patriotizmu“

Ovakvo ponašanje vladajućih partija zasigurno vodi RS u izolaciju, nestabilnost. Predsjednik Kluba NDP Dragan Čavić je rekao da će razmisliti o vaninstitucionalnim oblicima borbe protiv ovakve vlasti, koja je svojim zaključcima pokazala stvarne namjere, a to je diskreditacija opozicije. Ovo je van svih demokratskih principa.

Sjednica je završena bez opozicije na glasanju, koja nije htjela na bilo koji način saučestvovati u ovom političkom avanturizmu. Skupšinska većina je usvojila planirane zaključke i na ovaj način počela formalno ugrožavati sve one koji ne rade kako to aktuelna pozicija smatra ispravnim, a Savezu za promjene je stavljen teret izdaje na nivou države. Ovo je sjednica nakon koje više ništa neće biti isto u političkom životu RS.