Peta hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

Danas je održana 5. hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo sa ciljem razrješenja, odnosno imenovanja članova Vlade KS.

Dnevni red je utvrđen na samoj sjednici i glasi:

1. Potvrđivanje prijedloga kandidata za predsjedavajećeg odnosno dopredsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo

2. Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo

3. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izbor i imenovanje i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo

4. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izbor i imenovanje i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo – predlagač Haris Pleho

5. Prijedlog odluke o potvrđivanju smjene ministara u Vladi Kantona Sarajevo

6. Prijedlog odluke o potvrđivanju imenovanja ministara u Vladi Kantona Sarajevo

 

Nakon što je dnevni red utvrđen, usvojena je i odluka kojom se Ana Babić imenuje na mjesto predsjedavajuće, a Sejo Bukva na mjesto dopredsjedavajućeg.

Poslanici su, većinom, usvojili i Izmjene i dopune Poslovnika Skupštine KS, kako bi imali legitimnost da razriješe, odnosno imenuju članove u Vladi KS, iako je Nacrt Poslovnika u javnoj raspravi. Nakon što su usvojene odluke o izmjeni odluka o imenovanju Komisije za izbor i imenovanje i administrativna pitanja, prilikom čega su zamjenjeni određeni članovi istih, pristupilo se izjašnjavanju o potvrđivanju smjene ministara, odnosno o potvrđivanju imenovanja istih. Na mjesto ministara koji su smijenjeni (Samer Rešidat, Emira Tanović Mikulec, Enver Smajkan, Karolina Karačić i Predrag Kurteš), imenovani su Mirvad Kurić za Ministarstvo kulture i sporta, Mario Nenadić za Ministarstvo pravde i uprave, Ismir Jusko za Ministarstvo unutrašnjih poslova, Amela Dautbegović za Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice i Zilha Ademaj za Ministarstvo zdravstva. Time je ujedno i ustanovljena nova parlamentarna većina u KS.