Dodik kod Putina: Situacija na Balkanu i ekonomska pitanja

28b01dd7-e982-4962-9df0-c4716426b78a_cx0_cy3_cw92_w987_r1_s_r1

U Moskvi je u četvrtak nešto poslije 22 sata završen sastanak predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Na zvaničnoj stranici ruskog predsjednika je objavljeno da je sastanak održan, kako se i očekivalo, te da je razgovarano o situaciji na Balkanu i raznim bilateralnim pitanjima.

Saopšteno je da su razmijenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima na međunarodnom planu.

slik-1

Kako prenosi Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), Milorad Dodik je izjavio da je razgovor bio uspješan, te da je razgovarano o važnim političkim i ekonomskim pitanjima.

“Predsjednik Putin izrazio je podršku stabilizaciji u regionu, podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, poželio napredak i Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj i u tom pogledu izrazio uvjerenje da Ruska Federacija svojim odnosom doprinosi stabilizaciji i ukupnom dobrom stanju stvari”, rekao je Dodik.

Uspješan ekonomski plan Rusije i RS

Dodik je kazao i da je Putina upoznao o političkoj situaciji u BiH.

“Ovo je bila prilika da predsjednika Ruske Federacije upoznam o razvoju političke situacije u BiH i da iskažem svoje mišljenje o tome, posebno ukazujući na činjenicu da je u Bosni i Hercegovini i poslije 20 godina visoki predstavnik, da su u Ustavnom sudu BiH i dalje tri stranca koja dominantno odlučuju, te da se i u drugim institucijama isto tako održavaju stranci”, dodao je Dodik.

Kako je naveo predsjednik RS-a, na sastanku je konstatovano da je saradnja Republike Srpske i Rusije uspješna na ekonomskom planu.

“Izrazili smo zadovoljstvo činjenicom da je ‘Zarubežnjeft’ kupovinom Rafinerije i sistema naftne industrije Republike Srpske počeo da funkcioniše na najbolji način, da ostvaruje dobit, tako da u tom pogledu postoji sigurnost i garancija da se to nastavi”, istakao je Dodik.

slika-2

Uoči susreta sa Putinom, Milorad Dodik je rekao da ovaj susret nema nikakav spekulativni karakter, te da je dogovaran još u junu.

Izvor: RSE

Category:

VIJESTI

Tags:

,